Завдяки процессу дистиляції, якій відомий з 12-го сторіччя, тепер ми можемо споживати такий напій як віскі. Саме слово “віскі” кельтського походження і означає “вода життя”. Основні країни виробники Ірландія та Шотландія, дотепер сперечаються стосовно першості виготовлення цього напою. Ірландці вважають, що перший продукт виготовили монахи, учні засновника Ірландії - Святого Патріка, які повернулись зі Сходу та привезли із собою секрети дистиляції. Шотландці ж мають документальне підтвердження про перше згадування напою, якій називається віскі та датується 1494 роком. Але самому процессу виробництва передує метод збереження та переробки зерна, в основному ячміню, та можливість отримати корисний продукт. Доречно стало пророщувати зерно і виготовляти з нього напої, як пиво та віскі, методом дистиляції готового сусла. Саме шотландці, приблизно 1700 року, придумали оптимальні методи виробництва віскі, які використовують й до сих пір, та традиції стосовно споживання.
Важливим складником будь-якого віскі являється вода. Історично склалось, що шотландські виробники, втікаючи від податкових інспекторів, ховались в горах і там були змушені брати воду із гірських річок та озер, що тільки позитивно вплинуло на кінцевий продукт. До тепер самий достойний віскі виробляється на віскікурнях, які знаходяться на берегах озер, або недалеко від гірських джерел. У 1824 році скорегована єдина правильна технологія виготовлення віскі, якої мали притримуватись всі виробники Шотландії. До того часу віскі виготовляли нелегально та без будь якого контролю зі сторони держави, що негативно відображалось на кінцевому споживачі.
З часом по декільком причинам кількість виробників зменшувалась, завдяки чому на ринку віскі залишились найдостойніші сорти та види напою. Для прикладу у Ірландії залишилось 3 віскікурні, у США — 12, а в Шотландіїї — 100.
Шотландці придумали змішувати різні сорти віскі, завдякі чому з'явився вид мішаного віскі (blend), для якого характерна доступна ціна, яка й вплинула на популяризацію блендового віскі у всьому світі. Найвідоміші виробники представлені у нашому віскі-пабі 4friends: Chivas Regal, Hankey Bannister, Ballantines, Cutty sark, J&B, Dewars, Black Bottle. наше меню
Найдостойніші шотландські віскі відносяться до групи односолодових ( malt ), для яких характерний неповторний один від одного смак, аромат та колір. Кожна партія такого віскі виробляється по незмінній роками технології, з дотриманням температурного режиму, методів дистиляції та витримки в дубових бочках. Шотландський односолодовий віскі виготовляється в районах, які відрізняються своєю місцевістю, що впливає на смак продукту. Highlands - високогір'я, 2 / 3 Шотландіі, тут роблять збалансований віскі з добрим співвідношенням солодового смаку і задимленості торфом (Royal Lochnagar, Ancnoc, Glenmorangie, Old Pulteney,The Dalmore, Edradour, Glenfarclas, Balblair). Lowlends - низина, південь Шотландії. Світлі та легші сорти віскі (Auchentoshan, Glenkinchie, MacLeod's). Регіон Spiceside, відомий як виробник солодких односолодових віскі з квітковим ароматом або насиченим смаком та ароматом хересу — Macallan, The Glinlivet, Cardhu, The Balvenie, Glenfiddich.
Регіон Islands — для віскі характерний солонуватий смак з торфяним ароматом (Talisker, Jura Superstition). Віскі острову Islay - відомі своїм торфяним смаком та йодованим ароматом, завдяки воді, яка впитує в себе морcьку сіль та водорості. Це найвпізнаваний шотландський віскі, який треба обов'язково спробувати, щоб відчути різницю. ( Ardbeg, Laphroaig, Bowmore, Bunnahabhain ) наше меню
Malt-дистилюють 2 рази в мідних кубах. Потім переливають у вживані дубові бочки для витримки. Бочки використовують з під хересу, рідше з під бурбона або портвейну. Мінімальний термін витримки 3 роки. До і після розбавляють джерельною водою та розливають в пляшки, доставляють у віскі -паб 4friends, де Ви можете насолодитись смаком та ароматом відомих на весь світ марок.
Завдяки переселенню ірландців та шотландців у Новий Світ з'явився американський віскі (бурбон). Його відмінність полягає у сировині та деяких технологічних відмінностях. Якщо при виготовленні, використано більш чим 51% кукурудзи, таке віскі має право називатись бурбоном. Також бурбон завжди витримується в дубових обугленних бочках. Цікаво, що обуглені бочки почали використовувати після пожежі на одному із складів і виробники були змушені розливати в бочки, які вцілили. Це тільки пом'якшило смак, після чого почали обуглювати бочки спеціально. Якщо кінцевий продукт пропускали через трьохметровий фільтр з кльоновим вугіллям, таке віскі маркується як Tennessee, найвідоміша торгова марка такого віскі – Jack Daniels. Найвідоміші марки присутні у нашому пабі - Jim Beam, Maker”s Mark, Knob Creek, Basil Hayden's наше меню
Основна відмінність ірландського віскі, це відсутність аромату та присмаку торфу. Завдяки трирічній витримці в дубових бочках, потрійній дистиляції та додаванню карамелі, ірландський віскі має приємний аромат та елегантний смак. Напій являється гордістю ірландців, який визнанний у всьому світі. В Ірландії є тільки три віскікурні - «Мидлтон» (Midleton), «Бушмілз» (Bushmills) та «Кулей» (Cooley). Бушмілз виробляє одноіменне віскі, яке представлене в нашому закладі найкращим творінням - Bushmills Single Malt 10 years. Віскікурня Cooley дистилює віскі лише два рази, завдяки чому продукту притаманний лише для нього аромат та смак. Завітавши до нас, Ви зможете спробувати віскі McGilligan 8 years - Pure pot Still, виготовлений як односолодовий віскі. З блендових ірландських віскі пропонуємо на вибір — Jameson, Jameson 12 years, Tullamore Dew, Tullamore Dew 12 years, St.Patrick.
У нашому віскі-пабі 4френдс Ви можете спробувати шотландські, ірландські, американські та канадські віскі, які задовільнять Вашу цікавість та залишать незабутні враження про цей напій.