Історія пива

Поява пива стала можливою лише із започаткуванням хліборобства і вирощуванням ячменю та пшениці, бо саме зерно цих культур було першою, а ячмінь і досі залишається основною сировиною для виготовлення пива.
Пиво - найдавніший напій, вік якого близько 6 тис. років. Батьківщина - район Межиріччя, сучасна територія Іраку. Тисячу років тому пиво знали в Єгипті, де пиво вважалося основним напоєм, та як вино було дуже дорогим.  

  У середні віки - 5-15 століття, пиво варили в основному в монастирях. Існував навіть святий - Paulainer, якому молилися ченці,  і до сих пір це одна з найкращих і визнаних марок пива. У міста, пивоваріння потрапляє в 14-му столітті, існує перше згадування про цех  пивоварів в Брюсселі, в яких був покровитель Gambrinus. Пиво, яке ми споживаємо зараз з'явилося на початку 16-го століття на території Баварії та Чехії. До цих пір йде суперечка хто є все таки першим. Підставою послужив закон про чистоту пива прийнятий в 1506 році баварським герцогом Вільгельмом Четвертим, в якому чітко визначався процесс пивоваріння - тільки ячмінь, хміль і вода. У 1541 році в Нюрнберзі вперше зварили світле пиво. До цього моменту все пиво вироблялося лише темним. Англія являється батьківщиною ячмінного пива. У 1854 році французький доктор Луї Пастер придумав метод збереження пива. 

На початку 18-го століття, при варінні традиційного елю, в Лондоні, пересмажили солод, але вирішили не викидати та все таки зварили пиво. Отриманий напій мав темний колір, підвищену міцність та сподобався портовим вантажникам, які збиралися після роботи в докерних пабах. Таке пиво назвали Портер, до тепер люди, які п'ють портер вважаються витривалими й міцними. В нашому віскі - пабі, Ви зможете спробувати темний ірландський портер - стаут Murphy's, якій гармонічно поєднюється з віскі.

Пиво варять в основному всі країни крім мусульманських. В Азії використовують рис, в Африці - просо, в Мексиці використовують кукурудзу. В основному пиво варять на основі солоду, хмелю та води і використовують дріжджі. Солод — будь яке на 1 / 3 частину проросле зерно, але завжди на 90% мають на увазі ячмінь. 

Хміль - кучерявий чагарник. Це приправа яка надає пиву характерну гіркоту і аромат. Чим пиво ароматніше, тим більше воно і гірчить. 

Дріжджі - бактерії які споживають цукор і виділяють спирт і вуглекислий газ. 

Якісна вода - основний інгрідієнт при виробництві пива. 

Темне пиво виходить методом обжарки солоду, іноді навіть гарячим повітрям, а для світлих сортів солод лише висушують. Проміжна стадія - червоне пиво. Але найважливіший поділ пива, це за ступенем бродіння (ферментація). Пиво верхнього бродіння - ель, температура ферментації 15-20 градусів Цельсія, коли дріжджі вмирають, то спливають, проходить весь процес 3-5-7 днів. Ель - буває ірландський, шотландський, англійський.  Пиво нижнього бродіння - лагер, від нім. запізніле. Створено в Баварії, на початку 17-го століття в монастирських підвалах. Температура ферментації 5-10 градусів. Доброджує пиво три зимові місяці при температурі 1-2 градус. Pils-(Чехія, Плзень, 1842 рік) пиво з підвищеною добавкою хмелю, гіркуватий, і особлива фільтрація, тому й має світлий колір. 

Закуски до темного пива - сильно просмажене червоне м'ясо (стейк) з великою кількістю спецій, макаронні вироби, кури-гриль. 

До світлого пива, як закуски підійдуть — бастурма, суджук, джеркі, смажені курячі крильця, смажені ковбаски, смажена морська риба без кісток, смажена картопля, овочі-гриль, ракоподібні, тверді сорти сирів, фісташки, мигдаль, фундук, в'ялена і сушена риба (в Європі не використовують.)

У віскі-пабі 4friends представлені найкраші сорти розливного та пляшкового пива , які підійдуть як до віскі так і до страв нашої кухні.